SCHAGEN – Het college heeft recent de inclusie agenda voor de periode 2024-2028 vastgesteld. Er zijn drie thema’s: Iedereen wordt gelijk behandeld en er is geen discriminatie; de gemeente Schagen is voor iedereen toegankelijk en werkgevers zijn toegankelijk en geven iedereen een gelijke kans.

In de mondelinge toelichting door verantwoordelijk wethouder Haydar Erol lijkt het erop dat het beleid nog erg in de ontwikkelfase zit en ook dat zijn inhoudelijke betrokkenheid hier en daar wat beter kan. Haydar is niet betrokken geweest bij het overleg van de werkgevers over gelijke kansen. Hij  laat dat allemaal aan zijn beleidsambtenaren over. Haydar kan dan ook geen aantallen noemen van de werkgevers die deelnemen. Schriftelijke informatie achteraf van de afdeling communicatie Schagen maakt duidelijk dat er geen harde cijfers zijn maar wel een inschatting.

“Tijdens het symposium waren er 15 mensen aanwezig met de titel directeur of manager, maar niet van iedereen is de functie titel genoteerd. Enkelen van die groep van 15 zijn doorgestroomd naar de werkgroepen van de lokale inclusie agenda. Daarnaast zijn er andere werkgevers weer op een andere manier betrokken, zoals bij de uitvoering bij de actiepunten van de lokale inclusie agenda” aldus Communicatie Schagen.

Ook bij het thema anti-discriminatie weet Haydar geen cijfers over het aantal klachten te noemen op het gebied van discriminatie in de gemeente Schagen. Hij verwijst daarbij het Provinciaal discriminatie meldpunt. Ook het toekomstige beleid lijkt voornamelijk te bestaan uit overleg met en trainingen door die organisatie. Geen eigen actief beleid.

Bij het speerpunt toegankelijkheid komt het college bij monde van de wethouder ook niet verder dan de fysieke toegankelijkheid tot eigen gebouwen te willen bevorderingen en het daarbij vooral het accent legt bij nieuwe plannen.

Kortom het lijkt een mooi principe document maar of de wethouder het vuur uit zijn schoenen gaat lopen is nog maar de vraag. Wel is hij enthousiast over de Iftar maaltijden die de gemeente in 2025 gaat organiseren. Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. De wethouder heeft ervaring met het bijwonen van deze Iftar maaltijden, maar niet met de vasten periode die er aan vooraf gaat. Heeft hij daar misschien zijn beleidsambtenaren voor ingezet? Kijk in de reportage naar het antwoord op die vraag.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *