KOLHORN – Bijna dertig mensen waren aanwezig op de Oosterbegraafplaats in Kolhorn om de onthulling bij te wonen van twee gerestaureerde grafplanken afkomstig uit het begin van de vorige eeuw.

Patrick van Emmerik, voorzitter van de Stichting Oud Kolhorn hield een kort welkomstwoordje waarna één van de grafplanken onthuld werd door Ada Hoogeveen-Droog één van de verre nakomelingen van Klaas Droog overleden in 1914.

In een bijeenkomst in Museum de Turfschuur werd nagepraat over het bijna vier jaar durende restauratieproces.  Patrick van Emmerik schetste alle stappen die de Stichting Oude Kolhorn doorlopen heeft vanaf 2020 toen de Provincie Noord-Holland deze monumenten afgestoten heeft.

De grafplanken bleken in slechte toestand te zijn. Maar door de expertise van Eelco van Rooden en Isabel Vicente van atelier Reudenroos werd het toch mogelijk om de grafplanken en het hekwerk rondom een van de graven te herstellen. Het realiseren van een beschermende glazen behuizing rondom de grafplanken was een hoofdpijn dossier. Maar het is de restaurateurs gelukt om deze overkapping te realiseren. 

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *