HARINGHUIZEN – Een veertigtal bezoekers luisterden in de St Willibrorduskerk van Haringhuizen aandachtig naar de verhalen van Huib Broeke over de inwoners die hij kent uit de periode 1941 tot eind 1945. Als 4-jarig jongetje was hij destijds vanwege de bombardementen op Den Helder met zijn ouders gevlucht naar Haringhuizen.
Aan de hand van foto’s van huizen in Haringhuizen uit het verleden en nu en de informatie over de bewoners werden de verhalen verteld. Anja Post, woonachtig sedert 1962 in Haringhuizen, en Rutger Jan Bredewold zijn bezig met het verzamelen van deze informatie om over de historie van Haringhuizen een boek te kunnen gaan samenstellen. Deze middag werd gebruikt om nog meer informatie te verzamelen.
Uit beschikbare fotomateriaal bleek dat er nog twee huizen uiterlijk vrijwel identiek zijn. In het verleden waren er in het dorp een kaasfabriek, café, conservenfabriek, timmerman schoenmaker, slager, smid en twee bakkers aanwezig. Allemaal verdwenen.
De 89-jarige Huib Broere bleek over een ijzeren geheugen te beschikken. Hij kon de nodige verhalen vertellen over de inwoners in de oorlogsperiode. Het was hem als klein kind al duidelijk dat er op verschillende plekken in het dorp onderduikers zaten. ”Maar daar sprak je er niet over. Het was me als kind al duidelijk dat je dat voor jezelf moest houden” laat Huib weten.
Ook woonden er twee NSB’ers in het dorp, een belastingambtenaar en een boer zonder kinderen. “Mijn moeder heeft nog geprobeerd om de boerenfamilie over te halen. Maar dat wilden ze niet” herinnert Huib Broere zich.
Vanuit de zaal kwamen verschillende aanvullingen naar aanleiding van Huibs verhalen en de getoonde foto’s. Anja Post en Rutger Jan Bredewold ontvangen nog graag extra fotomateriaal over huizen en haar inwoners vanuit het verleden.