SCHAGERBRUG – In de video documentaire ‘Zuiderzon, een terugblik‘ halen Nel de Jonghe, Gre Beers en Elly mantel, oud-medewerksters in de zorg en administratie van het toenmalige bejaardenhuis herinneringen op. De video ging afgelopen zondag in première bij een bijeenkomst over de vele functies van Zuiderzon toen en nu.

Gre Beers vertelt over haar ervaringen in de huishoudelijk dienst met het maken van koffie, thee en maaltijden. Verder over het wat strakke ‘bewind’ van de toenmalige directrice. Maar ook over de gezellige werksfeer met collega’s. Na haar trouwen werd ze ‘ontslagen’ hetgeen standaardpraktijk was in de periode.

Nel de Jonghe was vanaf de opening van Zuiderzon in 1952 betrokken bij de administratie. Zij keerde namens de gemeente maandelijks ‘zakgeld’ uit aan armlastige bewoners. Zij vertelt ook over de sobere inrichting van de woonkamers voor de bewoners. Beperkt in ruimte met een opklapbed. En een gezamenlijk WC en douche op de gang. Ook Nel heeft er prettig gwerkt.

Als beheerder van de eetzaal heeft Elly Mantel in de periode 1969-1971 gewerkt in Zuiderzon. Zij verbleef intern. In de vrije uren genoot ze van het plezier met collega’s. Mannelijke vrienden mochten wel overdag op de koffie komen maar ’s avonds en zeker ‘s nachts was manvolk niet gewenst in Zuiderzon.

Gre en Elly hebben bijzondere herinneringen aan Gerrit Watertor, een bewoner die lang verbleef in Zuiderzon. Gerrit Watertor was een bijzondere man met een poes die hij voortdurend zocht. Ook had hij een aantal vaste gewoontes tijdens zijn verblijf.

De video werd gemaakt door Joop Luten van het online cultuur nieuwsplatform SchagenPLUS.

(Muziek Horowitz in Concert, Recorded at his 1966 Carnegie Hall recitals , Mozart Sonate No 11)

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *