WIERINGERWERF – “De ambitie is om in 2024 een kick start te geven met “Het begon in Hollands Kroon” met in ieder geval een heel groot publieksevenement waar iedereen aan kan meedoen in het kader van project 100 jaar ZuiderZeeWerken” vertelt Ellen Klaus, kwartiermaker project 100 jaar ZuiderZeeWerken voor Hollands Kroon.

Daarna wordt het stokje over gegeven aan allerlei andere partijen en initiatiefnemers die vanaf 2025 tot 2032 hele mooie projecten gaan ontwikkelen op het gebied van theater, film, podcasts, sportwedstrijden etc. mits het maar bewoners betrekt en verbindt en een relatie hebben met de plek waar de ZuiderZeeWerken een impact hebben gehad.

De kick-off bijeenkomst van het project 100 jaar ZuiderZeeWerken werd goed bezocht. Ruim tachtig lokale partners werden geïnformeerd over de plannen en werden actief aan het werk gezet om hun ideeën kenbaar te maken.

Waar begonnen de Zuiderzeewerken? Als je deze vraag waar dan ook in Nederland stelt zullen maar weinigen ‘de Amsteldiepdijk’ in Hollands Kroon noemen. Deze ‘korte afsluitdijk’ die vanaf 1924 werd aangelegd vormt een essentieel onderdeel van de Zuiderzeewerken. Hier begon alles. De aanleg van de Wieringermeerpolder en de Afsluitdijk volgden. De organisatoren van het project vinden het tijd worden dat Nederland het begin van de Zuiderzeewerken ontdekt in de gemeente Hollands Kroon en willen daarmee ook al bestaande initiatieven rond het thema ZuiderZeeWerken versterken.

Op 31 juli 1924 werd de aansluiting van Wieringen aan het vaste land met de Amsteldiepdijk gerealiseerd. Dat moment wil men op of rondom 31 juli 2024 graag herdenken met een parade over de dijk met fanfare, vreemde voertuigen, dieselmotoren etc. Met veel mensen die een lunch krijgen op de dijk. Voor iedereen een moment van verbintenis en om niet te vergeten licht Ellen Klaus toe.

Een aantal activiteiten rondom het project 100 jaar ZuiderZeeWerken voor 2024 is al bekend: een tentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont, Erfgoedfestival door Cultuur Binnen de Dijken en een Fotobiënnale Oostlanderkerk.

Voor meer informatie ellenklaus@hollandskroon.nl of astridzwaag@hollandskroon.nl

(Bron: In de video zijn enkele slides opgenomen van PowerPoint presentatie Ellen Klaus)

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *