KOLHORNEen delegatie van de Stichting Oud Kolhorn ging op bezoek bij atelier Reudenroos in Enkhuizen om de voortgang van de restauratie van twee unieke grafplanken afkomstig van de begraafplaats in Kolhorn te bespreken.

Twee jaar geleden heeft de Provincie afscheid genomen van een groot aantal monumenten waaronder deze twee grafplanken. Nadat toestemming verkregen was de nabestaanden zijn de grafplanken en een raamwerk overgebracht naar het atelier Reudenroos. Houtbewerkers Eelco van Roden en Isabel Vicente zetten hun jarenlange deskundigheid in bij de restauratie.

Grafplanken komen niet veel meer voor in Nederland. Er zijn er nog ongeveer 300. Grafplanken waren vroeger alleen bestemd voor de arme bevolking, zeevaarders en kinderen.

Het restaureren van grafplanken is ook voor Eelco en Isabel een uniek project. “Het is voornamelijk zo goed mogelijk behouden van wat er is” aldus Eelco. Delen die de grond in gaan worden vervangen zoals al eerder was gebeurd maar wel op een manier dat ze het zo lang mogelijk volhouden. Daarnaast komen er glazen kastjes om heen om fe planken te beschermen tegen weersinvloeden.

“Een van de planken is aan de bovenkant in zeer slechte staat. Vormgeving van die plank is mooi. Mooi geornamenteerd, plaatselijk vakwerk van lokale timmerman of scheepsbouwer” vertelt Eelco.

De letters op die plank zijn ingesneden en origineel. Bij de andere kleinere plank zijn de letters tenminste een keer overgeschilderd.

Patrick van Emmerik, voorzitter van de Stichting Oud Kolhorn. Laat weten dat naar verwachting in voorjaar 2023 de planken teruggeplaatst gaan worden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *