SCHAGERBRUG – Bij de aanleg van het nieuwbouwplan Dijkzicht in Schagerbrug op het voormalig B-veld van Vesdo zijn bijzondere archeologische voorwerpen aan het licht gekomen. Een opmerkelijke vondst was een complete aardewerken pot die circa 2000 jaar in de grond heeft gezeten.

De pot bevond zich aan de rand van de vroegere nederzetting en is daar tussen 100 voor Chr. en 100 na Chr. begraven. Hij stond rechtop in een kuil en momenteel wordt de inhoud onderzocht. Door het lange verblijf van de pot inde grond is deze ontzettend gefragmenteerd. De pot is compleet is maar valt bijna uiteen. De archeologen gaan hun uiterste best doen om de pot te plakken.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Zijpe vóór de inpoldering in 1597 ook geschikt was als woonlocatie. In de Romeinse tijd woonden mensen echter op veenpakketten die op sommige plaatsen boven zeeniveau lagen, zoals ook op het voormalige B-veld van Vesdo. Bij onderzoek in 2021 werden honderden aardewerkscherven en dierenbotten aangetroffen in de toplaag van het veen. Er zijn geen sporen van huizen of boerderijen gevonden.

Bij de afbeeldingen: archeoloog op de foto is Etienne van Paridon, foto’s gemaakt door Jasper Leek

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *