SCHAGEN – De gemeente Schagen heeft een eigen Open Monumentendagcomité dat bestaat uit enthousiaste vrijwilligers van diverse Schager Musea en historische verenigingen. Het comité wordt  ondersteund door Saskia Olivierse, adviseur erfgoed van de gemeente Schagen.

Vanaf dit jaar zal het programma voor de Open Monumentendag worden samengesteld door het comité. De leden van het comité, die elk vanuit hun eigen expertise en ervaring bijdragen, zijn Hans van Kampen (Museum Vreeburg), Marieke Wever (Historische Vereniging Harenkarspel en  museum Historisch Harenkarspel), Adrie Pater (Historische Vereniging Schagen), Hans Knijn (Waarlands Molen en Het Molenhuijs) en Theo Volkers (Historische Vereniging de Zijpe)

De Open Monumentendag van 9 september 2023 is een uitgelezen kans om erfgoed en cultuur dichter bij de mensen te brengen. Voor dit jaar heeft het nieuwe comité fietsroutes annex puzzeltochten samengesteld, die langs monumenten in de dorpen van de gemeente Schagen gaan. En ook een wandeltocht annex puzzeltocht langs monumenten van de stad Schagen zelf. Hier zijn leuke prijzen mee te winnen. Diverse monumenten in deze routes openen hun deuren, die anders gesloten zijn voor het publiek.

De European Heritage Days (EHD) benoemt elk jaar het overkoepelende thema voor de Open Monumentendag. Voor 2023 is dit: ‘Levend Erfgoed. ‘Als monumenten konden praten’. De verhalen van de monumenten staan hier centraal. Deze verhalen staan op de monumentenbordjes die aan de gevels van monumenten bevestigd zijn. Voor de puzzeltochten worden delen hiervan uitgelicht.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *