PETTEN – In november 1943 werd voor de kust van Petten het Wilder Nell vliegtuig door de Duitsers neergeschoten. Daarbij kwam de bemanning op één na om of werd door de Duitsers neergeschoten.

Dick March, de neef van John Miller en co-piloot van het vliegtuig werd afgelopen zaterdag in Petten ontvangen door een delegatie van de Zijper Historische Vereniging Zijpe, de gemeente Schagen en dorspraad Petten.

Na een welkom bij de strandopgang werd de bijeenkomst voortgezet in restaurant het Plein in Petten. Piet Glas schreef in 2015 in het Zijper Historie Blad een zeven pagina tellend artikel over Wilder Nell. Hij had daarover contact met familieleden van de omgekomen bemanning.

Er ontstond recent een contact met de Amerikaan Dick March via zijn reisagente in Nederland ter voorbereiding op zijn reis naar Nederland. En zo ontstond het idee van zijn bezoek aan petten. Hij kreeg uit handen van Margriet Struijf (Zijper Historische Vereniging) een ingelijste luchtfoto van het dorp Petten in de 2de Wereldoorlog waar ook nog de plek staat waar het vliegtuig neerstortte.

Dick March heeft zijn oom John Miller niet gekend. Zijn moeder en overgrootmoeder waren niet erg spraakzaam over hetgeen John Miller was overkomen. John Miller was beroepsmilitair en kreeg na de oorlog de ‘purple hart’ onderscheiding van de Amerikaanse regering.

De Historische Vereniging Zijpe zou graag zien dat er voor de bemanning van dit vliegtuig een monument in Petten komt of een gedenkplaat bij het huidige Tsjechisch monument.

(Foto’s beschikbaar door Piet Glas, Historische Vereniging Zijpe)

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *