SCHAGERBRUG – Op woensdag 3 april houdt het Zijper Museum een bijeenkomst over de octrooien en zoutmankaart die van belang zijn voor de geschiedenis van de Zijpe.

Harry de Raad, ex-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar en ervaren ‘hertaler’ van oude teksten, gaat in op de geschiedenis van de octrooien voor de bedijking van de Zijpe. De nadruk ligt op het octrooi van Karel V aan Jan van Scorel, dat de aanzet vormde tot de eerste bedijking.

Rutger Jan Bredewold, in de regio Schagen niet alleen bekend als beeldend kunstenaar, maar door zijn enthousiaste beschouwingen over plaatselijke kunstwerken in de videoserie van het online cultuurplatform SchagenPLUS “Zien wat je bekijkt”, vertelt over zijn digitale restauratie van de kleine Zoutmankaart van de Zijpe. Op de bijeenkomst wordt een facsimile uitgave van de door Bredewold gerestaureerde en ingekleurde kaartgepresenteerd en kan via inschrijving een exemplaar van deze kaart worden gereserveerd.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur met inloop vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 5,– . Aanmelding vooraf is noodzakelijk en ga daarvoor naar https://www.zijpermuseum.nl/octrooien-en-zoutmankaart/

Bijeenkomst is in Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751CB  Schagerbrug

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *