SCHAGERBRUG – In een goed bezochte bijeenkomst in het Zijper Museum werden door bijna 40 deelnemers herinneringen opgehaald over de verschillende facetten van ‘Zuiderzon’.

De bijeenkomst was georganiseerd door Henk Hijink, Gonno Leendertse en Jaap van der Ploeg. Het trio had veel voorwerk gedaan door in verschillende archieven te snuffelen. Op die manier werd er een aantrekkelijk programma geboden waarbij uiteraard veel aandacht ging naar Zuiderzon als bejaardenhuis. Verschillende oud-medewerkers in Zuiderzon vertelden over hun plezierige werkervaringen.

Vervolgens werd stilgestaan bij het gebruik van Zuiderzon als opvanglocatie voor de Vietnamese bootvluchtelingen. Hijink memoreerde het warme welkom van de bootvluchtelingen door de inwoners van Schagerbrug en de Zijpe.

Hierna was het beurt aan Karel Adema, voormalig adjunct-directeur van gemeentewerken in de voormalige gemeente Zijpe. Hij heeft een zeer uitgebreid archief bijgehouden over de verbouw van Zuiderzon tot gemeentehuis door hetzelfde architectenbureau dat destijds Zuiderzon had ontworpen.

Ook gaf Gonno Leendertse, voorzitter Zijper Museum, een historisch overzicht hoe het Zijper museum een onderdeel werd in de aanbouw van Zuiderzon.

De middag werd afgesloten met een inspirerend verhaal van Marja Karels, werkzaam als verpleegkundig specialist/zorgmanager bij het Max Plazierhuis (MPH) de huidige functie van Zuiderzon. Zij sprak over de doelstelling en werkwijze van het huis voor mensen met dementie.

De organisatoren kijken terug op een mooie bijeenkomst waar volop herinneringen werden opgehaald.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *