KOLHORN – Zaterdag 4 mei wordt de nieuwe thematentoonstelling in Museum De Turfschuur geopend met de titel “Vrouwen in Kolhorn”.

De expositie is voor het publiek open vanaf zondag 5 mei en toegang is dan gratis. Alle andere dagen alleen op reservering van 4 of meer personen. Toegangsprijs is dan 3 euro per persoon. Met koffie en Drentse turfkoek.

In veel historische musea gaat de aandacht overwegend uit naar mannen. De Turfschuur was tot nu toe geen uitzondering op de regel. Met deze nieuwe thematentoonstelling “Vrouwen van Kolhorn” wordt daar verandering in gebracht.


Of het nu om turf “tonnen” of ansjovis “plukken in Kolhorn ging, of het “zoutzieden” in het verre verleden de vrouwen, vaak weduwen van vissers, stonden hun (toch wel) mannetje. Natuurlijk komen ook de traditionele vrouwenberoepen als vroedvrouw, baker en schooljuffrouw aan bod. Ook heeft het eerste vrouwelijke raadslid uit het begin van de 20ste eeuw een plaats gekregen in de tentoonstelling. Net als de eerste – en enige – vrouwelijke sluiswachter.


Het dorp heeft maar liefst zes met een lintje onderscheiden vrouwen voortgebracht. Ook zij worden geprotteerd. Evenals portretten van het bijzondere werk van drie vrouwen uit de jongere geschiedenis én portretten van de vrouwen van nu in Kolhorn.
Bij een tentoonstelling over vrouwen maakt, moet je het ook hebben over de in de loop der eeuwen veranderde rechten van de vrouw én over de (inter)nationale feministische voorvechters.

Er zijn ook twee korte ‘speelfilms’ te zien over ‘De weg van het turf’ en over ‘Twee turftonsters’. Het script voor beide films is geschreven door Nel Groet. Een cast van 15 inwoners uit Kolhorn spelen de verschillende rollen. Het camera- en montagewerk was in handen van Joop Luten van SchagenPLUS.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *