SCHAGEN – Monumenten, kerken, het landschap en specifiek het landschap van de Zijpe worden als karakteristiek beschouwd. Allemaal zaken die vast en zeker een plek krijgen in de erfgoedagenda van Schagen aldus Saskia Olivierse, beleidsadviseur erfgoed van de Gemeente Schagen.

Deze conclusie is gebaseerd op de informatie die is opgehaald onder de bevolking via de website Samen Schagen en via een avond met maatschappelijke organisaties, culturele organisaties, ondernemers en raadsleden. Deze aanpak is uitgestippeld door het adviesbureau ‘Mooi-Noord Holland’ dat is ingeschakeld door de gemeente Schagen.

De consultatie via de website leverde vooral reacties op wat mensen een mooie plek vinden en waaraan ze zich verbonden hebben laat Dorine van Hoogstraaten (adjunct-directeur ‘Mooi Noord-Holland’) weten. Saskia Olivierse noemt een paar uiteenlopende voorbeelden. Van het kerkje in Callantsoog, het Ananasbos, de Zijpe in zijn algemeenheid, openhouden van het landschap tot specifieke dorpskernen.

De consultatie avond in Valkkoog was alleen toegankelijk voor genodigden. De pers was niet uitgenodigd. Een bewuste keus van het adviesbureau. “We wilden een hele open vrije brainstorm houden. Als je dat doet en alles wordt niet strak gedocumenteerd dan ben je vrijer om alles te roepen” is de visie van Dorine.

Vooral culturele organisaties (historische verenigingen, musea, het Zijper Landschap) waren op die avond aanwezig, die veelal betrokkenheid tonen bij erfgoed beleid. Met de opkomst (30 deelnemers van ruim 110 genodigden) was Saskia Olivierse blij.

Van de 29 uitgenodigde gemeenteraadsleden was alleen Frans Jansen (fractievoorzitter D66) aanwezig. “Het was een goed georganiseerde avond. Maar ik vond het wel teleurstellend dat er geen enkel ander zittend raadslid aanwezig was. Ik heb mijn teleurstelling over het gebrek aan belangstelling van de raad ook kenbaar gemaakt aan de burgemeester Marjan van Kampen” laat Frans Jansen aan SchagenPLUS weten.

Opvallende uitkomst van deze avond was dat de deelnemers het open landschap belangrijk vinden, het groene, het open karakter meldt Dorine van Hoogstraaten.

Na de verwerking en discussie binnen de gemeente van alle opgehaalde suggesties gaat een concept erfgoedagenda nog naar alle betrokkenen voor een correctieronde. In begin 2024 wordt de erfgoedagenda aan de gemeenteraad voorgelegd en kunnen de raadsleden alsnog laten zien hoe belangrijk deze erfgoedagenda is.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *