ANNA PAULOWNA – Twee vazen gedecoreerd met bloemen door Nederlandse schilder Leo Gestel (1881-1941) kunnen in de vitrines van het Kunsthuis ‘Steengoed’ bewonderd worden. Voor een toelichting in deze 111e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ plaatste beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold één van de vazen op een sokkel.

“Het aantrekkelijk van deze vazen is dat Gestel ze zelf heeft gebruikt in zijn huis. Er zitten kleine beschadigingen in van de takken die hij heeft gebruikt. Het is echt een verzamel item” aldus Rutger Jan. De decoraties zijn mooi aangebracht. Helemaal zoals Gestel schilderde. “Het is met hele grote zorg aangebracht. De schilderingen in en op de vaas zijn heel delicaat. De twee vazen zijn echte unica” is de opvatting van Rutger Jan.

Leo Gestel wordt vaak gerekend onder de Bergense School. In 1900 rond hij de Hogere Burger School af en gaat naar de Rijksnormaalschool om tekenlessen te volgen. Daarnaast doet hij in de avonduren ook de Rijks Academie. Hij kiest ervoor om beeldend kunstenaar te worden. Hij begint dan in de 2de Jan Steenstraat in Amsterdam. Zijn vrienden waaronder Piet Mondriaan noemen hem Leonardo.

Gestel ontwikkelt dan een eigen stijl. Het is wat Haagse School, het leunt wat op het impressionistische en later schuift het op naar kubisme en expressionisme.

Deze 111e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ in de 2.0 versie, naar het idee van Rutger Jan en Joop Luten (camera en montage) is te zien bij het nieuwsplatform voor cultuur en politiek SchagenPLUS.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *