ANNA PAULOWNA – “Het oppervlak is ruw. Hij heeft er weinig aan gelast. Bij het openen kraakt het mooi. Hij vindt materialen op sloop en gebruikt het opnieuw. De grofheid en het ruige is er dan” zo omschrijft beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold het metalen kastje met deurtjes dat gemaakt is door Thomas Junghans. In het kastje staat een gebeeldhouwde kop.

Thomas Junghans is een Duitser die zijn zijn opleiding in Maastricht heeft gedaan aan de Stadsacademie en later aan Rijksacademie Jan van Eyck. En hij heeft aanvullend twee jaar in Aken gestudeerd. Hij woont inmiddels 30 jaar in Limburg.

“We kennen zijn werk van het zoeken naar de juiste compositie. Hij zoekt materiaal, blokken steen waar hij ziet dat het een kop is. Hij hakt minimaal aan een steen. Hij componeert“ zo omschrijft Rutger Jan Bredewold de stijl van werken van Junghans in de 112e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’.

De vlakken van zijn beeldhouwwerken zijn allemaal interessant en elk vlak kan apart bekeken worden. Junghans polijst zijn werk niet. De compositie is de kracht van zijn beelden. Je herkent zijn manier van werken. Het is monumentaal. Je komt zijn werk vaak tegen in openbare ruimten. Het is minder uitgesproken en toch trekt het de discussie.

Er zijn een paar werkstukken van Junghans in het Kunsthuis ‘Steengoed’in Anna Paulowna te zien.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *