SCHAGEN – Van een ambtenarenorganisatie waar het ontbrak aan leiding en samenwerking in 2021 naar een nieuw organisatiemodel in 2023 met getalenteerde leidinggevenden die duidelijk kaders aangeven, sturen op resultaat en aandacht voor medewerkers hebben.

Zo zou de terug- en vooruitblik van organisatiedeskundig Alexander Meijer kunnen worden samengevat als hij gebalanceerd vertelt over zijn werk als interim gemeentesecretaris van Schagen tot aan 1 april 2023.

Zijn opdracht bij de reorganisatie, of ‘verbouwing’ zoals hij het zelf noemt, was drieledig: rust terugbrengen in organisatie, vacatures opvullen en te zorgen voor vaste leidinggevenden

Alexander constateerde bij zijn aantreden dat er een grote afstand was tussen leiding en medewerkers, dat er langs elkaar heen gewerkt werd en dat er een grote mate van wantrouwen was tussen medewerkers en de leiding. Het effect daarvan was gemopper. Het ontbrak aan leiderschap en er geen aandacht voor medewerkers en het vakmanschap.

In zijn nieuwste boek (titel nog niet bekend) over verwaarlozing in gemeentelijk organisatie krijgt Schagen ook een plekje. Niet als apart hoofdstuk. “De casus Schagen komt letterlijk niet terug maar onderdelen van de situatie zullen wel herkenbaar zijn” aldus Alexander.

Hij heeft in Schagen voor het eerst gezien wat het effect is geweest van ontbrekend leiderschap op de medewerkers en hun vakmanschap.

Nu is er een nieuwe organisatie met twee directeuren, een groep van teamleiders die verantwoordelijk zijn voor teams van 40-50 medewerkers. Men is duidelijk in kaders en aandacht voor medewerkers op alle niveaus. Er is al heel veel tot stand gebracht maar het gaat nog zeker drie jaar duren voor het afgerond is.

Alexander Meijer is erg trots op het vervullen van bijna 200 vacatures in een moeilijke krappe arbeidsmarkt. Verder is er naar zijn mening nu een groep getalenteerde leidinggevenden die bewust sturen op resultaat en aandacht hebben voor medewerkers.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *