HOLLANDS KROON – De onthulling van het monument en een herdenkingspaal ter nagedachtenis van de Tsjechische bemanning van de neergestorte Vickers Wellington T 2990 was imposant.

Onder grote belangstelling van genodigden en inwoners van Hollands Kroon werd aan de Kanaaldijk nabij Nieuwe Niedorp waar het vliegtuig 80 jaar geleden neerstortte een bijeenkomst gehouden. Onder de genodigden waren ook veel nabestaanden van de omgekomen Tsjechische vliegers.

Op locatie speelde fanfare Samen Voorwaarts uit ‘t Veld gepaste muziek. Na een welkomstwoord door de organisatie hielden Rian van Dam, burgemeester van Hollands Kroon en de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije een korte toespraak.

Rian van Dam onthulde de herdenkingspaal die de plek van de crash markeert. De herdenkingspalen zijn een initiatief van de gelijknamige Stichting. Hiermee wordt de 18e paal geplaatst.

Vervolgens werd door de ambassadeurs het monument ter nagedachtenis aan de bemanning onthuld. Het monument is gemaakt door Rutger Jan Bredewold, beeldend kunstenaar uit Haringhuizen.

Na de kranslegging kwam nog een Lancaster overgevlogen als eerbetoon en werd een indrukwekkende bijeenkomst afgesloten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *