SCHAGEN – “Er is geen beleid. De wethouder laat ons behoorlijk in de steek. De wethouder heeft een lege portefeuille als het om cultuur gaat”. Een aantal krachtige uitspraken van Lia Rienks, voorzitter van de Kunst Cultuur Adviesraad Schagen (KCARS) over wethouder cultuur Puck de Nijs en haar beleid.

Puck de Nijs heeft de gemeenteraad laten weten via een raadsinformatiememo dat het bestaande cultuurbeleid voldoende is en er geen behoefte meer is aan adviezen van de KCARS. En voor het aanvullen van het cultuursubsidiefonds zijn geen middelen meer beschikbaar.

Lia Rienks is teleurgesteld in de wethouder en heeft haar hoop nu gevestigd op ingrijpen door de gemeenteraad. KCARS heeft de coalitiefracties (JessLokaal, PvdA, CDA en Seniorenpartij) aangesproken. “Alle fracties waren heel verbaasd dat cultuurbeleid verdwenen is en ze zijn nu wakker geschud” zegt de KCARS voorzitter.

Fractievoorzitter Lars Dignum van Jess Lokaal en fractielid Mirjam  van Musscher van de PvdA laten weten dat hun fracties zich nader aan het beraden zijn op de kritiek en oproep vanuit het KCARS. Merieke Bredewold (fractievoorzitter Wens4U) heeft al wel een aantal opmerkingen. Volgens haar is er wel een kunstbeleid. Merieke is niet verrast dat er ander beleid komt. Zij heeft begrip dat wethouder de Nijs naar iets nieuws wil. Tot slot heeft Merieke Bredewold een suggestie om te werken met meer specifieke werkgroepen (kunst, cultuur, muziek (pop)) met mensen uit het veld.

Lia Rienks is ook somber gestemd over de het leegraken van het cultuursubsidiefonds. “Het is belangrijk om cultuur op een belangrijk niveau te houden. Dat kan straks niet meer. Dat betekent dat misschien straks verenigingen omvallen” aldus Rienks.

In een eerdere Youtube bijdrage van 13 februari 2023 heeft wethouder Puck de Nijs haar visie op het cultuurbeleid uiteengezet bij SchagenPLUS. Bekijk de video door op deze link te klikken. https://www.youtube.com/watch?v=GQTdzxTfjuM

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *