SCHAGEN – Wens4U en PvdA stellen een onderzoek voor naar het instellen van rookvrije zones op de stranden van de gemeente Schagen. Een motie van die strekking staat op agenda van 18 juni.

Namens beide partijen constateren Merieke Bredewold (fractievoorzitter Wens4U) en Vera van Vuuren (fractievoorzitter PvdA) dat Schagen prachtige stranden heeft met schone zeelucht en dat de stranden nog niet rookvrij zijn. Schagen streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Er zijn al meerdere gebieden in Schagen waar kinderen en kwetsbaren komen die al rookvrij zijn gemaakt, zoals sportverenigingen, kinderboerderijen, speeltuinen en schoolpleinen. Verder constateren de indieners dat asbakken ontbreken bij de vuilnisbakken en strandopgangen van de stranden. In hun optiek wordt het strand als een grote asbak wordt gebruikt. Tijdens schoonmaakacties op stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden afval.

Er wordt verwezen naar Noordwijk dat een rookvrij strand heeft. Maar een wijziging van de Algemene Politie Verordening (APV) is nodig om een rookvrije zone aan te wijzen. Verder zouden de rookvrije zones ook vape-vrij moeten zijn.

Wens4U en PvdA verzoeken nu het college om te onderzoeken hoe op de stranden van Groote Keten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten rookvrije zones gerealiseerd kunnen worden, onder andere door middel van wijziging van de APV, bebording en communicatie. De samenwerking hiertoe te zoeken met relevante partners zoals strandexploitanten, reddingsbrigades en de GGD.

PvdA en Wens4U stellen voor om de raad over de voortgang van de uitwerking uiterlijk in 4e kwartaal van 2024 te rapporteren.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *