SCHAGERBRUG – Op 6 november houdt Bert Siezen tweemaal een lezing getiteld “Leren lezen door de eeuwen heen” in aansluiting op de huidige gastexpositie in het Zijper Museum “Lezen met een plankje”.

Het leesplankje, dat begin vorige eeuw werd geïntroduceerd, is een van de vele manieren om te leren lezen. Hoe de methode om te leren lezen door de jaren heen is veranderd vormt een boeiend verhaal dat prachtig aansluit bij de huidige gastexpositie. De expositie toont diverse soorten leesplankjes, letterdozen, vertelselplaten en andere voorwerpen, afkomstig uit de verzameling van museumvrijwilliger Bert Siezen.

In de lezing komen onder meer aan de orde: het klassikaal leren lezen met gebruikmaking van Bijbelteksten, het leren-lezen-door -te-spellen met de ABC-boekjes, het gebruikmaken van losse lettertjes om daar woordjes uit te vormen, de  geboorte van het leesplankje met de rol van illustrator Cornelis Jetses bij de popularisering daarvan en het bekende aap-noot-mies.

De lezing, die op 6 november tweemaal wordt gehouden, is gratis toegankelijk voor museumbezoekers met een entreebewijs. De twee aanvangstijden zijn: 12.30 u. en 15.00 u. Voor de lezing is reservering noodzakelijk.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *