SCHAGEN – “Wat betekent nu eigenlijk bestuurlijke integriteit?” is de vraag die Friso Teerink opwerpt in de 7e aflevering van het ‘Geweten van Schagen’. Als je raadslid wordt dan leg je de eed of gelofte af. Dat houdt in dat je geen onmiddellijk persoonlijk voordeel hebt direct of indirect van het raadlidmaatschap. Wat betekent dat nu in de praktijk vraagt Fisso Teerink zich af.

Voor mensen is het belangrijk om een netwerk van mensen die je kent te hebben. Een netwerk inschakelen bij zaken doen is allemaal heel gewoon. Echter in het openbaar bestuur kan dat dus niet stelt Friso duidelijk. Dan wordt het al heel snel vriendjespolitiek. Friso gaat in op een aantal bestuurders (Jos van Rey (wethouder Roermond) en Richard de Mos (Den Haag) die niet integer gehandeld hebben.

Friso Teerink geeft op basis van zijn 20-jarige ervaring in de gemeenteraad hoe moet worden omgegaan met zaken in de raad waar ook een persoonlijk belang in het geding is. Zijn advies is helder: wees transparant en bespreek het vooraf in de gemeenteraad.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *