SCHAGERBRUG – In de gast-expositieruimte van het Zijper Museum vindt eind deze maand een wisseling plaats. Schilderijen van de in Petten woonachtige Henny Versteeg (1931) zijn te zien vanaf zondag 2 juli tot eind september van dit jaar.

Landschappen

De onderwerpen zijn vooral landschappen zoals we die hier in de omgeving kunnen tegenkomen. Geschilderd vanuit herinnering, een enkele keer met een foto ter inspiratie, als het onderwerp van haar werk zich in een verder verleden bevindt. Met een luchtige toets weet ze het licht te vangen en de typisch Noord-Hollandse verstilling neer te zetten.

In haar jonge jaren volgde Henny twee jaar avondlessen bij Academie Artibus in Utrecht. In de jaren ‘88 tot ‘92 van de vorige eeuw, tijdens haar verblijf in Bandung, waren er lessen van de, in Indonesië zeer bekende schilder, ‘Pak’ Barly: schilderen met olieverf. Eenmaal terug in Nederland had ze vier jaar les bij Artiance in Alkmaar, onder leiding van Loek Bos. Vanaf dit moment werd de olieverf vervangen door acrylverf. Er volgden nog twee jaar les bij Crejat in Alkmaar, onder begeleiding van Jacqueline Hoenselaar en Jos Henning. Van 2017 tot in 2020 volgde ze wekelijks lessen bij Elly Doolaard in Anna Paulowna. Tot het moment dat corona alles tot stilstand dwong.

Door de jaren heen is een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, veel groter dan op deze expositie getoond kan worden.

Dichten

Een andere grote passie van Henny is het schilderen met woorden. Hierbij worden hedendaagse gebeurtenissen, op rijm, op de hak genomen. Er zijn inmiddels twee bundels verschenen te weten: Ongerijmd verwoord en Fabels en Feiten (www.boekscout.nl). Henny heeft een aantal van haar gedichten gepresenteerd in de SchagenPLUS serie ‘Schuif aan bij poëzie …’

Het Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug, geopend op zondag-, maandag- en donderdagmiddag van 12.00 – 16.30 uur. Entree: € 5,00 pp, kinderen 5-12 jaar € 2,00. Iedere eerste maandag van de maand gratis entree.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *