CALLANTSOOG – Kom meedenken en meepraten over democratie in het huidige tijdsgewricht, in Nederland en Europa! Dat kan op 1 mei bij GroenLinks-PvdA Schagen in een politiek café met als thema “Democratie onder druk, in Nederland en Europa”.

Sprekers zijn Femke Brouwer, kandidaat nummer 11 op de gezamenlijke verkiezingslijst van GroenLinks-PvdA voor het Europees parlement. En Prof. Dr. André Krouwel, Universitair hoofddocent Politicologie aan de VU en oprichter van Kieskompas.

Het café vindt plaats in Dorpshuis ‘De Kolfweid’ aan de Jewelweg 7 in Callantsoog, van 19.45 – 22.00 uur met inloop vanaf 19.30 uur.

Met de verkiezingswinst voor uiterst rechts in Nederland, de mogelijke terugkeer van Trump in de VS en een recordaantal landen dat in 2024 naar de stembus gaat, wordt wereldwijd de democratie in de waagschaal gesteld.

Volgens onafhankelijke organisatie Freedom House is er al vijftien jaar sprake van een democratische neergang. Autoritaire regimes verzetten zich actief tegen democratische normen en instellingen, zowel binnen hun grenzen als daarbuiten.

Fundamentele waarden zoals mensenrechten, rechten van minderheden, vrije media en onafhankelijke rechtspraak staan onder druk.

André Krouwel studeerde vanaf 1985 politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde aan diezelfde universiteit in 1999 op een onderzoek naar de veranderende rol van politieke partijen in Europese democratieën in de periode 1945-1990. Krouwel was van 1994 tot 1999 deelraadslid voor de PvdA in Amsterdam.

Femke Brouwer is een gedreven kandidaat van GroenLinks-PvdA voor het Europees Parlement, met groot vertrouwen in het Europese project. Ze zet zich al jaren toegewijd in zowel binnen- als buitenland in om democratieën te versterken.

Als VN-medewerker in Moldavië heeft Femke de uitdagingen gezien waarvoor kandidaat-lidstaten staan op het gebied van corruptie, onafhankelijkheid van de rechtspraak en media. Zij wil zich graag inzetten voor een eerlijker en geloofwaardiger proces van integratie in Europa vanuit een open en kritische blik.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *