SCHAGEN – ‘De bruid’ is de titel van het gedicht van Jan Prins waar Marianne Hagelstein, vrijwilligster bij Kopgroep Bibliotheek Schagen haar keuze op heeft laten vallen bij deze 14e aflevering van ‘Schuif eens aan bij poëzie van ..’

“Het is mooi poëtisch beschreven en dat sprak me aan. Je moet het goed lezen voordat je het vloeiend tot je neemt. Prins zette echt het tijdsbeeld neer en hij had een voorliefde voor landschappen van Nederland en Nederlands-Indië” vertelt Marianne.

Jan Prins is het pseudoniem van Christiaan Louis Schepp. Prins debuteerde in 1903 als dichter. Zijn eerste poëziebundel ‘Tochten’ verscheen acht jaar later. Daarin staat zijn bekendste gedicht, ‘De bruid’, waarvan de eerste en de laatste strofe worden afgesloten met de vaak geciteerde regels “De bruigom is de lentezon / en Holland is de bruid”.

In 1896 werd Prins benoemd tot marine-officier tot hij in 1924 om gezondheidsredenen werd afgekeurd voor actieve dienst. Zijn zeereizen hadden hem toen al verschillende malen naar Nederlands-Indië gebracht. Prins heeft in zijn poëzie meermaals zijn liefde betuigd voor zijn geboortestad Rotterdam. Deze gedichten werden in 1946 door Alfred Kossmann bijeengebracht en van een korte inleiding voorzien in de bundel De stad waar men is kind geweest.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *