SCHAGERBRUG – Er was relatief weinig kitsch is de conclusie die taxateur Hans van Kampen trok aan het eind van een drukbezocht ‘Kunst en Kitsch Zijper Museum’ evenement. Twee unieke Cornelis Bok prenten van een boerderij aan de Grote Sloot, elk met een waarde van 2.500-3.000 €, was een onverwachts hoogtepunt.

Ook een groot collage werk van de uit Amerika afkomstige Sam Middleton, die een lange tijd in Schagen heeft gewoond, werd ter taxatie aangeboden. De eigenaar Jan Bakelaar uit Tuitjenhorn, had het schilderij ooit gekregen van de wereldberoemde schilder voor het opruimen van zijn atelier in Schagen. “Het was een verschrikkelijke teringzooi in zijn atelier” wist Jan Bakelaar zich nog te herinneren.

Deze taxatie dag, voor de tweede keer gehouden door het Zijper Museum, was goed georganiseerd. In drie blokken van enkele uren konden de bijna 50 bezoekers maximaal twee voorwerpen laten beoordelen. Er was zelfs een wachtlijst.

De bezoekers genoten van koffie of thee. Af en toe werd het stiller in de zaal als er  taxatiebedragen van een paar duizend euro werden genoemd voor de meegebrachte kunst. Maar veelal waren het kleine bedragen en soms waren er voorbeelden van kunst die geen financiële waarde hadden.

Een bonte rij van voorwerpen werden voorgeschoteld aan Hans van Kampen die al ruim 20 jaar taxaties doet. Na aandachtig bestuderen van het voorwerp wist hij veelal meteen een goede duiding te geven. Verder raadpleegde van Kampen regelmatig Google of Google lens. Uiteraard werden naslagwerken gebruikt om te achterhalen wie de maker was en wanneer het gemaakt was.

Porseleinen kopjes, schotels, sieraden, borden, schilderijen, tinnen kannen, klokwerken, beeldjes, messen, Westfriese beugel damestasjes etc. kwamen tevoorschijn uit grote boodschappentassen. Voorwerpen veelal al lang in familiebezit.

Naast de twee prenten van Cornelis Bok was Hans van Kampen ook onder de indruk van een drietal Westfriese beugel damestasjes en twee originele Schager messen die ter beoordeling aangeboden werden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *