HOLLANDS KROON – Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is de winnaar geworden van de Cultuurprijs Hollands Kroon 2023. Voorzitter André Lont ontving de prijs een geldbedrag van € 5000,-, een certificaat en een cultuurbox ter waarde van € 500,-  uit handen van wethouder voor Economie en Brede Welvaart Robert Leever. André Lont was zichtbaar blij en verrast met de prijs. Hij zag de prijs als een erkenning van het vele werk dat de ruim zestig vrijwilligers belangeloos al jarenlang verzetten.

Matthijs Gemmink, videomaker voor gemeente Hollands Kroon, maakte een fraaie video reportage over de uitreiking.

Het juryrapport noemde het Jan Lont museum van historisch, cultureel en sociaal belang. Het museum krijgt naar verwachting eind van dit jaar de officiële museum status en heeft nu een collectie van meer dan 6.500 historische objecten. Het culturele erfgoed van Wieringen voor de toekomst te bewaren is een doel dat ruimschoots wordt gehaald. Ook de vele culturele en sociale activiteiten die het museum uitvoert werden genoemd zoals tentoonstellingen, taan- en ambachtsdagen. Verder is de donkerte belevingsplek bij het museum uniek. Men kan ’s nachts van de donkerte genieten en de sterrenhemel bekijken.

Ook alle andere genomineerden Harmonieorkest De Eendracht, Wieringer Culturele Kring, Thalia Muziektheater en Het Polder Music Festival kregen een uitgebreid juryrapport van de vakjury. De avond werd feestelijk afgesloten in de foyer van het Vikingschip onder de klanken van ODEjazz.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *