SCHAGEN – Door een particulier initiatief gaat een buste van stadsarchitect Jos Vlaming (1883-1953) geplaatst worden in het park aan de Laan voor het gemeentehuis in Schagen. Wethouder Puck de Nijs deelde recent mee dat de gemeente hieraan zal meewerken.

Overigens bleek Puck de Nijs weinig verdere informatie te kunnen geven. Hoe het beeld eruit gaat zien, van welk materiaal het gemaakt gaat worden en wie het gaat maken is bij haar niet bekend. Wel ligt er een positief advies van de Commissie Buitenkunst.

Ook over mogelijke inspraak van aanwonenden over de locatie wist de Cultuurwethouder geen klare wijn te schenken. Ze gaat dat nog uizoeken. In eerdere gevallen was inspraak van bewoners een voorwaarde alvorens de locatie vastgesteld kon worden.

In Schagen staat een groot aantal karakteristieke gebouwen en huizen gerealiseerd door Jos Vlaming. Hij woonde op de Rensgars en trouwde in 1904 met Jo Keet.

In 1907 kreeg hij de opdracht van de heer en mevrouw Meurs om voor hen een villa te bouwen aan de Laan, direct naast het toenmalige woonhuis van notaris Boonacker, het latere postkantoor.

Verder belangrijke gebouwen van zijn hand zijn een klooster in Nieuwe Niedorp, een bioscoop destijds aan de Landbouwstraat, huizen in de Magnusbuurt, Landbouwstraat en Laan en ook een voormalige bioscoop aan de Gedempte Gracht.

Foto’s in de video zijn afkomstig van website ‘Geheugen van Schagen’.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *