SCHAGEN – In het Regius College hangt een ets uit 1970 van Ed Dekker getiteld ‘Identificatie’ over de dood met een sterke beeldtaal passend bij die tijd is de mening van beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold in de 115e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’.

De voorstelling laat een lichaam zien dat op een tafel ligt. Mensen kijken ernaar. Er zijn allemaal elementen in de ets aanwezig die te maken hebben met de dood. Het is een literair beeld. Het oogt in eerste instantie wat klunzig, en ook expressionistisch. De ogen zitten heel hoog, de neus en het gezicht zijn heel lang. Een beeldtaal waarvoor gekozen is in dit geval legt Bredewold uit.

Rutger Jan vertelt ook hoe het etsproces verloopt. Deze ets van Ed Dekker is in eigen druk gemaakt op een zinkplaat. Het papier waarop de ets is gedrukt is door het licht aangetast en bruin geworden. Dit kan hersteld worden door behandeling met waterstofperoxyde. Oorzaak is de absorptie van zuren uit het strokarton van de achterkant. Ook het lijstje is wat aangetast door de tand des tijds.

Camera en montage van deze aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ werd verzorgd door Joop Luten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *