KOLHORN – “Het is geweldig dat de zeeschilders met hun techniek en artisticiteit de zee terugbrengen naar Kolhorn” waren de woorden waarmee Willem Messchaert, voorzitter van Kunst in Kolhorn, de tentoonstelling ‘Aan Zee Twee’ omschreef. Burgemeester Rian van Dam, die de tentoonstelling opende in de St Laurenskerk in Kolhorn, vertelde over haar 20-jarige ervaring als zeiler. “Welke beelden heb ik nou als ik denk aan die 20 jaar op zee” vroeg Rian van Dam zich af. En ze wees daarbij naar het mystieke werk over de zee van Dolf Middelhoff aanwezig in de tentoonstelling.

Op de expositie zijn werken te zien van zeven zeeschilders die 2-4 per jaar exposeren als groep. Winifred Bastian, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders, heeft een aantal recente schilderijen hangen waarop kerken in het water zinken. “De kerken lopen een beetje leeg want de mensen worden steeds minder gelovig en de zeespiegel gaat steeds meer stijgen door de klimaatverandering” vertelt Winifred als inspiratiebron voor haar werken.

Leentje Linders had veel etsen hangen met het thema zee. Leentje Linders heeft twee hoofdthema’s in haar werk. Kunst van het vliegen en kunst van het water. Etsen is een hele oude techniek legt ze uit. “Het is eigenlijk zwarte kunst. Het is een beetje geheimzinnig. Het is zo leuk om met die hele oude techniek eigentijdse dingen te maken” zegt Leentje.

Fotograaf, schilder en tekenaar Dolf Middelhoff is nog niet zo lang actief in de vereniging. Dolf werkt met olieverf in zijn atelier of buiten. Op reis neemt hij aquarel spullen mee om mee te werken. Hij schildert ook graag polderlandschappen. “Deze kerk hier is een prachtige ruimte om te exposeren. Het licht hier heb ik zelden meegemaakt” aldus Middelhoff.

De expositie is open tot en met 13 augustus. Woensdag tot en met zondag 11-17 uur. Entree 1 €.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *